Ce pregătește ANCPI pentru 500 de comune. Se are în vedere majorarea prețului plătit pe hectar. Sunt vizate proiectele de infrastructură din Master Planul General de Transport al României

Ce pregătește ANCPI pentru 500 de comune. Se are în vedere majorarea prețului plătit pe hectar. Sunt vizate proiectele de infrastructură din Master Planul General de Transport al României
Publicat: 20/02/2020, 16:21

Anul acesta, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va majora până la aproximativ 507 numărul de unități administrativ-teritoriale (UAT) pentru care au fost scoase la licitație lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, dintr-un total de 660 de comune incluse într-un proiect de finanțare european și care acoperă circa 5,8 milioane de hectare.

Cele peste 500 de UAT-uri cuprind atât comune pentru care au mai fost scoase la licitație lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, dar pentru care nu a licitat nimeni din cauza prețurilor mici la hectar, cât și alte comune care intră pentru prima dată în acest proces de cadastrare și înscrierea din oficiu a imobilelor în cartea funciară.

Statisticile oficiale spun că numărul UAT-urilor contractate sau în procedură de licitație este de 149, dintre care 89 au deja contracte semnate și lucrările sunt în derulare, iar 60 sunt în curs de evaluare.

În acest context, principalele măsuri luate de ANCPI pentru accelerarea lucrărilor de cadastru general finanțate din fonduri europene sunt realizarea unei consultări de piață pentru majorarea prețului plătit pe hectar, cât și simplificarea procedurilor prevăzute de legislația în vigoare, se precizează într-o informare a instituției de joi, 20 februarie 2020.

Calendarul demersurilor ANCPI este clar, conform comunicatului de presă al ANCPI.

Astfel, joi, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a supus consultării publice proiectul de ordin privind modificarea și completarea Regulamentului privind realizarea, verificarea și recepția lucrărilor sistematice de cadastru și înscrierea din oficiu a imobilelor în cartea funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1/2020.

În luna martie, ANCPI va realiza o consultare de piață, în scopul stabilirii prețului pentru lucrările de cadastru finanțate din fonduri europeane.

După finalizarea acestor etape, în luna aprilie, ANCPI va iniția două proceduri de licitație pentru realizarea lucrărilor de cadastru general în 246 de comune.

„Realizarea cadastrului general în cele 660 de comune incluse în proiectul european, care acoperă circa 5,8 de milioane de hectare, constituie o prioritate pentru Guvernul României și pentru ANCPI, ca beneficiar al proiectului. Aceste comune pot fi cadastrate integral cu finanțare europeană, cu condiția să ne unim eforturile și să co-interesăm toți actorii implicați. Bugetul proiectului este de aproximativ 313 milioane de euro, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2023. Până acum, ANCPI a scos la licitație aproximativ 400 de UAT-uri din totalul celor 660. Numărul UAT-urilor contractate sau în procedură de licitație este de 149, dintre care 89 au deja contracte semnate și lucrările sunt în derulare, iar 60 sunt în curs de evaluare. În acest context, este esențial să gestionăm eficient resursele pe care le avem la dispoziție și să aplicăm soluțiile pe care le-am identificat pentru a respecta termenul pe care ni l-am asumat”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte-director general al ANCPI, într-o videoconferință organizată de agenție miercuri, 19 februarie, cu ocazia unei întâlniri de lucru care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în AXA prioritară 11 din POR 2014-2020, care are drept scop realizarea cadastrului general în 660 de comune, până în anul 2023.

Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României.

Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană (UE) și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Selectarea UAT-urilor din zonele rurale a fost făcută după criterii de prioritizare bine stabilite. Vorbim în acest context de localităţi care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Monica Tatoiu, diagnosticată cu cancer. Medicii au avertizat-o: „Am o hemoragie cumplită”
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Este lege pentru toți proprietarii de APARTAMENTE. Regula pe care NIMENI nu poate să o...
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unii angajați au început să-și ia concediu fără să le mai spună șefilor
×